Felmeddelande

Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3478 av /var/www/vhosts/shr.nu/httpdocs/includes/bootstrap.inc).

Sveriges Hantverksråd

Sveriges hantverksråd är en partipolitisk obunden, branschmässigt fristående, ideell förening som verkar för hantverksyrkenas förkovran och för ökad förståelse hos allmänheten för yrkesutbildningens och yrkeskompetensbevisens betydelse.
Hantverksrådet har ett myndighetsuppdrag att utfärda och återkalla Mästarbrev. I detta arbete fastställer Hantverksrådet i samarbete med branschorganisationer, utbildningsorgan och företag provbestämmelser för Gesäll- och Mästarbrev.
Huvudmän för Sveriges Hantverksråd är Företagarna, Hantverkarnas Riksorganisation och Svenskt Näringsliv.
Hantverksrådets verkställande organ är Stiftelsen Hantverk & Utbildning som bland annat ansvarar för Gesäll- & Mästarbrevskansliet.
Läs mer om Sveriges hantverksråd här: hantverksrad.se
 

Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation

SHR håller i Gesäll- och Mästarbrev för yrkena Hudterapeut, Nagelterapeut och makeupartist. För anmälan om provbestämmelser kontakta oss på shr@shr.nu

Varför ta Gesällbrev?
Gesällbrev kan idag erhållas inom mer än 75 olika yrken. Efter utbildning inom ett hantverksyrke kan du visa din kompetens genom ett gesällprov. Du får då ett Gesällbrev som bevis på att du uppfyller branschens krav på yrkeskunnande. Gesällbrevet ger dig större chans till ett bra jobb inom yrket du valt, både i Sverige och utomlands. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder. Gesällbrevet är hantverkarnas internationellt kända kompetensbevis. De ser till att yrkesskickligheten värderas högt och ger en tydlig status bland de yrkesutövande. Samtidigt ger gesällbrevet en tydlig signal till allmänheten och arbetsgivare om yrkesutövarens skicklighet och framåtanda..

Vem kan ta Gesällbrev?
För hudterapeut: Gesällprov kan avläggas efter minst 3500 timmars dokumenterad utbildnings- och arbetstid i yrket varav 1500 timmar ska utgöra yrkesutbildning till hudterapeut eller motsvarande av branschen validerade kunskaper.
För nagelterapeut: Gesällprov kan avläggas efter minst 2000 timmars dokumenterad utbildnings- och arbetstid i yrket varav 200 timmar ska utgöra yrkesutbildning till nagelterapeut eller motsvarande av branschen validerade kunskaper.
För makeupartist: Gesällprov kan avläggas efter minst 2000 timmars dokumenterad utbildnings- och arbetstid i yrket varav 300 timmar ska utgöra yrkesutbildning till makeupartist eller motsvarande av branschen validerade kunskaper.
Samtliga prov är inställda tills vidare.

Varför ta Mästarbrev?
Ett mästarbrev är ett unikt erkännande av din yrkeskunskap. Mästarbrevet blir din kvalitetsgaranti och visar kunden din yrkeskompetens och är internationellt gångbart. Mästarbrevet med dess gamla anor har fått ny aktualitet och har åter blivit ett eftertraktat kompetensbevis för många hantverksutövare. Mästarbrevet är ett bevis på yrkesskicklighet som inger förtroende hos allmänheten och uppfattas som en garanti för kvalitetsarbete. Att inneha mästarbrev betyder därför oftast mycket mer än bara en personlig tillfredställelse för den skicklige yrkesutövaren. Som innehavare av mästartitel marknadsförs man till allmänheten både av SHR och genom Mästarregistret.

Mästarregister
I samband med det nya Mästarbrevet 2013, infördes ett web-baserat Mästarregister där aktiva hantverkare med Mästarbrev kan bli sökbara för allmänheten på nätet. Anledningen till detta är att det har blivit en markant ökning av efterfrågan på skickliga yrkesutövare med kvalitetsgaranti. Registret är utformat på ett sätt som lyfter fram personen med Mästartitel och de företag som drivs av en Mästare eller har Mästare anställda. Sveriges Hantverksråd svarar för all administration och registerhantering liksom kvalitetssäkring. De kostnader som uppstår ska täckas av en årlig deltagaravgift.

Vem kan få mästarbrev?
Mästarbrev utfärdas enligt regeringens bemyndigande av Sveriges Hantverksråd och får tilldelas förtjänta och skickliga hantverksutövare.

Krav för mästarbrev
För att kunna ansöka om Mästarbrev ska du:
•    ha genomfört ett godkänt gesällprov
•    vara verksam i yrket
•    ha minst 10 000 dokumenterade arbetstimmar
•    ha genomfört godkänd mästarutbildning
•    ha genomfört godkänd yrkesfördjupning i mästarutbildning
•    vara godkänd vid prövning om lämplighet att inneha mästarbrev

Frågor?
Har du frågor kan du vända dig till SHR på shr@shr.nu

Rättigheter: 
Öppet material